IMG_4615_mindre.jpg

Om oss

Norges tindehovedstad er betegnelsen på hele Åndalsnes, inkludert Åndalsnes sentrum.

Via tettstedsprosjektet Framtidens Åndalsnes sentrum er butikker, gårdeiere, Rauma kommune, bedrifter og andre i sentrumskjernen organisert i Åndalsnes sentrum AS. Vi har et godt samarbeid med Alti-senteret på Øran om blant annet Mannengavekortet og Raumahandel kundeklubb.

Våre medlemmer

  • Auds blomster

    En koselig blomsterbutikk på torget. Monica og gjengen leverer alt fra snitt og grønne planter til oppsatser og buketter. Gaveartikler har de også.

  • Classic

    Mariell fører dameklær fra kjente merker som Ricco Vero, Calvin Klein og Camilla Phil. Her snakker vi kvalitet, og du finner helt sikkert noe du liker.

  • Vintage Well

    En fargerik og kul kombinasjon av kvalitetsmat og vintageklær. Knyttet til stedets mest fargerike mini-hostel Tiglkåk.

  • Friske fraspark

    Wenche er utdannet fotterapeut og forebygger og behandler lidelser knyttet til vårt viktigste framkomstmiddel - føttene.

  • I & Me

    Klær og sko til moderne og tøffe damer! Siv er god til å finne klær som passer akkurat deg. Hun har egen sydame og arrangerer gjerne privat kveldshandel for venninnegjenger.

  • Intersport

    Det du trenger av utstyr til sport og fritid. Egne avdelinger på jakt og fiske, prepping av ski og annet utstyr og ikke minst eget sykkelverksted hvor Ingar fikser det meste.

  • Istad ur og optikk

    Familien Istad har drevet optiker på Åndalsnes siden 1927. Her får du synstest og annen behandling innen innen øyehelse og optikk., tilpasning av briller og reparasjon av klokker. Solbriller, dåpsgaver, gifteringer og annet gull og sølv har de også.

  • Kirppis

    Kirppis er et loppesupermarked i Strandgata 14. Her kan du både selge og kjøpe bruke klær, interiør og utstyr.

  • Lanullva

    I Strandgata 20 har Lanullva en egen konseptbutikk med myke ullplagg fra den fineste merinoulla. Her er størrelser fra nyfødt til voksen. Lanullva har en helt egen og prisbelønnet strikketeknikk som gjør at plaggene puster godt.

  • Massør Kirsti Rødven

    Hos Kirsti får du alt fra klassisk massasje til kopping og lymfemassasje. Kirsti er utdannet massør MNMF og hoolder til sammen med Romsdal yoga.

  • Moustache

    Ingrid og gjengen farger, striper og behandler hår, ordner bryn og tar hull i ørene.

  • Norli

    Hos Norli finner du tre butikker i én! Norli bokhandel, Ringo lekebutikk og Kontorspar. Med andre ord alt du trenger innen leke- skrive- og lesestoff på en plass.

  • Norsk fjellfestival

    Norsk fjellfestival

    Samlokalisert med DNT sitter hjernene bak Norsk fjellfestival, Romsdalsvinter, Romsdalseggenløpet og Trollveggen Triathlon. Stikk innom for festivalstemning og informasjon om festivalene!

  • Norsk tindemuseum

    Her kan du lære om utviklingen av Norges bratte friluftsliv. Norsk tindemuseum har en unik samling utstyr og klatrehistorie. For hva var vel teknisk bekledning og kamkiler på 1800-tallet? Og hvordan gikk kappløpet mellom lokale og internasjonale klatrere, egentlig?

  • Piteraq

    Topptur- og klatrebutikk med kvalitetsmerker og kompetanse på bratt friluftsliv.

  • Pixies hairshop ved Kristina

    Kristina fikser håret ditt!

  • Sigv. Kavli

    Fjerdegenerasjons klesbutikk med kjente merkevarer til dame og herre. Ekstra god på dresser er de også! Opprinnelig var det både skofabrikk, vanlig butikkutsalg, og nordlandshandel hos Siggen.

  • Skin tonic

    Parfymeri med utvalg av de største kjente merkene innen makeup, hudpleie og dufter. Egen manikyravdeling.

  • Tannlege Hole

    I Vollan 2 holder tannlege Synnøve Hole og hennes team til i fine lokaler med lun atmosfære.

  • Vollan sko

    Hos nisjebutikken Vollan sko i Jernbanegata finner du sko til barn, dame og herre. Et bredt utvalg sko og tilbehør til både turer og finere anledninger.

Bilde 30.04.2021, 08 52 28.jpg

Se opp!

Visste du at Åndalsnes er planlagt etter fjella? For eksempel bestemte byarkitekt Sverre Pedersen at Storgata skulle peke rett mot Romsdalshorn. Åndalsnes er en av 23 byer og tettsteder i Norge med gjenreisningsarkitektur. Det kjennetegnes av enkle fasader i mur og teglstein, med elegante detaljer i tredører og buede verandaer, integrerte blomsterkasser og fontener. En spasertur i sentrum er en historisk vandring fra før til nå - bare husk å se opp!

Tips: ta en tur bort til lokstallen langs Isfjordsvegen. Dette er godt gjemt perle i naturstein med høye buede vindu og sadeltak i skifer.

Tindehovedstaden Åndalsnes sentrum har en egen grafisk profil med farger i tråd med gjenreisningsarkitekturen. Den er til fri bruk for alle som ønsker å vise koblingen sin til Tindehovedstaden i sosiale medier, på nett og andre synlige flater.

Designmanual Tindehovedstaden

IMG-8575 (1).jpg

Historien

Navnet Åndalsnes er først funnet på et postkort fra 1888, da poststedet på Aandalsnæs ble åpnet. I dag sier vi gjerne at vi skal på Næs.

Før Åndalsnes ble grunnlagt var neset jordbruksareal til gårdene Åndal og Nes. I dag er Nes-garden ved byparken og våningshuset til en av Åndal-gårdene levende spor etter denne tiden.

Så kom det veiforbindelsen til Romsdalen og havn på siste halvdel av 1800-tallet. Det var på samme tid som konfeksjonsindustrien blomstret opp i Romsdalen. Fra havna skulle kvalitetsklær og andre varer opp til nord og selges under Lofotfisket og nedover til butikker for fine fruer og herrer i storbyene. Vipps så ble det naturlig å legge endestasjonen til Raumabanen hit.

Nesten alle hus på Åndalsnes ble bombet under 2. verdenskrig, og butikkene måtte drive i brakker i mange år før man fikk bygd opp det vi kjenner i dag som gjenreisningsarkitekturen på Åndalsnes. Flere grep sjansen til å flytte konfeksjons- og møbelfabrikkene sine til nye lokaler i sentrum.

Etter hvert som Øran ble fylt ut, flyttet industrien dit, og på Åndalsnes ble butikker, kafeer og andre tjenester værende. I dag har vi mange generasjonsbutikker i sentrum. Flere av de med røtter tilbake til det glade 1920-tallet da man trodde Åndalsnes måtte bygges for å huse 30 000 personer, tenk for en optimisme! Etter krigen modererte man seg, men planla likevel for 15 000 personer. I stedet tok den sterke urbaniseringen veien til storbyene, og i dag bor det rundt 2500 personer på Åndalsnes.

Neste
Neste

Opplevelser